НВ Хербал Магазин
NV Herbal

Известно е, че само серните съединения на пресния чесън са над 100 и придават неговата специфична миризма. Голяма част от тези съединения предпазват и лекуват болестите на сърдечно-съдовата система. Другите серни съединения повишават тонуса на мускулите, усилват чревната перисталтика и т.н.

Уникални са чесновите ензими. Например ензимът алиназа, който превръща алиин субстанцията на суровият чесън в алицин. Алицинът е извънредно мощна и активна съставка на чесъна. Когато три молекули на алицин се комбинират, те оформят съединение наречено ajoene. Ajoene е наименование произлизащо от испанската дума за чесън „ajo”, a за това съединение учените откриха доста интересни свойства, приложими в медицината. То действа, като Антиоксидант, има изразен антитромботичен ефект, редуциращ риска от развитие на Исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. В същото време има изявен антибактериален и антимикотичен ефект, особено подходящ за прилагане при инфекции с Candida albicans и гъбичките по краката. Ajoene е доказал ефективността си при подтискане растежа на туморни клетки, атакувайки микротубулния скелет на въпросните клетки.

Доказано е, че антикоагулантните свойства на чесъна са не по-лоши от тези на аспирина. Allicin е източник на сулфидите, например диаллилсулфид може да се изпарява в течение на 200 часа и през цялото време да пречиства въздуха от бактерии. Фактът, че толкова много сулфиди остават стабилни обяснява, защо толкова много болести се повлияват от лечението с чесън – всеки сулфид реагира по различен начин на всяка болест. Установено е, че алицинът предизвиква индукция на ензимните детоксикационни системи, инхибиция на бактериалното превръщане на нитратите до нитрити, подтиска развитието на канцерогенните вируси. Характерна особеност на рака на дебелото черво е, че може да бъде първично множествен, т.е. едновременно на няколко места по дебелото черво се развива първичен раков процес. Препарат от свеж чесън, какъвто е NATANAL/НАТАНАЛ®, може да служи за метафилактика, при подтискане на все още неоткрити туморни огнища.

Чесънът е богат на витамини и множество микроелементи. Чесънът съдържа калций, фосфор, желязо, цинк, селен, германий и др. По количеството селен и германий чесънът е най-богат от всички други растения. Selenium е много важен за човека минерал защото е част на ензим в тялото, известен като glutathione peroxidase. Този ензим подпомага деактивирането на вредните субстанции, които тялото отделя при борба с инфекции. Когато белите кръвни клетки са активирани, за да унищожат вредна субстанция в тялото, те създават токсично съединение, наречено водороден прекис. Glutathione peroxidase помага за детоксикацията на тялото, като чрез преобразуване на водородът се превръща във вода. Именно този ефект на чесъна е в основата на лечебния ефект на NATANAL/НАТАНАЛ® при химиотерапия и лъчетерапия.

Glutathione peroxidase използува своите детоксициращи способности също и за да превръща вредните липиди в кръвта в по-малко вредни субстанции.

Медицински изследвания са доказали, че чесънът има дейност на фибринолитик. Фибринът е нужен в процеса на съсирване на кръвта за образуването на протеин. Протеинът е много съществен за тялото, но когато той съществува в излишък, се появява риск от образуване на съсиреци в кръвта, които могат да прекъснат кръвния ток. Чесънът има способността да подпомага фибрина, в процес, наречен фибринолиза. Чесънът има способността да възпрепятства фибриногеновите рецептори на тромбоцитите. Това е благодарение на съединението ajoene в чесъна.

Сулфидите придават на чесновия сок невероятна сила в борбата против стафилококовите, дизентерийните и тифозните бактерии, безброй гъбични “сюрпризи”. Те правят чесъна мощна противоотрова, така че страхуващите се от заговори римски императори употребявали в невероятни количества чесън и са били абсолютно прави. Сулфидите на чесъна “прихващат” свободните молекули на отровата. Те прихващат със същия механизъм молекулите на вредните вещества. Чесновия “захват” е толкова силен, че молекулите на вредните вещества стават инертни, пасивни и организма ги отблъсва и изхвърля по обичайния ред без да си навреди. Същото се случва и с широко распространените в последните години вредни химични хранителни добавки, като сяросъдържащите вещества на чесъна не позволяват в голяма степен да се трансформират в убийствените за човек канцерогенни форми.

Човечеството хиляди години е употребявало чесън за лечение на паразити, които живеят в чревният тракт. Някои медицински изследвания показват, че чесънът има способност да убие амеба и глисти.

Богатството на вълшебната чеснова луковичка съвсем не се ограничава от изброените вещества. В нея се съдържат и много други полезни за човека съединения: аденозин, алицин, аликсин, ейхоен, пектин, диаллил-трисулфид... Едни от тях успешно неутрализират инфекциите, други притежават подчертано противораково действие, трети понижават равнището на захар в кръвта, нормализират холестерина, четвърти предотвратяват повишеното съсирване на кръвта и образуването на тромби, пети неутрализират вредните последствия от облъчването, помагат при стресови състояния .......

Чесънът като че ли нарочно е сътворен от природата, за да покаже на човечеството своето могъщество, възможността в малкото скромно растение да закодира спасението от много беди.

Между другото, учените твърдят, че днешните ни познания за чесъна са само върха на айсберга, че нашият старинен любимец ще подарява на изследователите нови и нови изумителни открития .........