НВ Хербал Магазин
NV Herbal

Allium sativum е ботаническото название на чесъна. Няма друго растение в света, което да лекува толкова успешно човечеството от древността до наши дни.
Изображения на чеснови глави са датирани от преди 2 000 – 3 000 г. пр. н. е. Документално, историята на чесъна датира от приблизително 2300 пр.н.е. Археолозите са открили писмени сведения, че в древна Sumeria чесънът е бил използуван заради неговите качества на антисептик и антибиотик.
В намерените древни Египетски медицински източници, датиращи от 1550 пр.н.е., са открити около осемстотин формули за терапевтичните употреби на чесъна, включително за онкологични заболявания. Чесън е намерен и в гробницата на египетският фараона Тутанхамон.
В древен Китай се предполага, че култивирането на чесън  и използването му с медицинска цел е започнало преди няколко хилядолетия. Развитата търговия на китайците донесла чесъна в Средния Изток и Европа.
Древна Гърция също не е отминала ползата от употребата на чесъна. Основателя на съвременната медицина – Хипократ,  предписвал чесън на пациентите си при бронхит и пневмония. Има данни, че Хипократ твърди за успешно лечение на гангрена с чесън. Авиценна е съветвал да се използва чесън “против всички болести”.
Дори библията споменава чесъна.
По време на Римската империя чесънът се е прилагал за лечение на десетки болести използвайки неговото мощно антибактериално и антибиотично свойство.
През Средновековието лечебните свойства на чесъна са се ценили много високо (за разлика от човешкия живот) и арабските сарацини, отличаващи се с див и свиреп нрав, искали като откуп за всеки пленен френски кръстоносец само по 8 глави чесън! Само ще споменем чумата и хилядите, спасили се от нея само с помощта на чесън. Прочутият френски химик Луис Пастьор е доказал, че чесънът е мощно лекарство за много болести.
По време на Втората световна война, в руските полеви болници са лекували възпалени рани и незарастващи рани с компрес от чесън, който осигурявал проникването на фитонциди  в поразените тъкани  и ускорявал зарастването.
Чесънът – това чудо на природата е добре познат и използван от медиците в цял свят от хиляди години. Това, разбира се, не е случайно и е достатъчно доказателство за неговата ефективност.
Официалната медицина вече е доказала, че всъщност, чесънът може да ви защити от почти всичко: от обикновена простуда до сърдечните заболявания и рак. Той може, дори да ви помогне да живеете по-дълго.